maanantai 17. maaliskuuta 2014

Toinen valu

"Haukka". Työn alla kuvan ottamishetkellä ollut valumalli, johon on tietokoneella lisätty face-up, hiukset, silmät yms.

  Nyt olen tehnyt toisenkin valun, itseasiassa kaksi, mutta ensimmäinen yritys epäonnistui, koska silikoni ei kovettunut kunnolla. En ole aivan varma mistä tämä johtuu, käytin nimittäin näissä valumallin tekemiseen Chavantin NSP Plasteliinia, joka on tarkoitettu juurikin silikonien kanssa käytettäväksi = ei sisällä sulfuuria. Yritin sulkea pois eri aiheuttajia, mutta täyttä selvyyttä en saanut tähän. Muodostin kuitenkin testivalujen perusteella teorian, että savea muotoillessani käsistäni tarttuu jotain (käsirasvaa, ihon omaa rasvaa, saippuajäämiä, jotain muuta?) tuohon saveen, joka sitten häiritsee silikonin kovettumista. Sen vuoksi maalasin toisen valumallin suihkutettavalla akryylimaalilla, jonka jälkeen valu onnistuikin sitten hyvin.
  Tämä valumalli on yksi hahmoista sarjakuvassa, jonka tulen toivon mukaan joskus tekemään. En ole vielä keksinyt varsinaista nimeä tälle hahmolle, mutta sen väliaikaisena nimityksenä on Haukka. Olen kohtuullisen tyytyväinen mallin onnistumiseen, vaikka saisi olla vielä "rouheammat" piirteet.

Nimetön hahmo. Tämän mallin valaminen epäonnistui, koska silikoni ei kovettunut. Koko n.SD.
  
 Tällä kertaa käytin mallin tekemiseen Chavantin NSP plasteliinia, (kovaa ja keskikovaa), Mold Star 15 slow silikonia, Ease Release irroistusainetta ja Smooth Cast 305 hartsia. Olin kaikkiin tuotteisiin aika tyytyväinen, kunhan sain tuon silikonin kovettumaan. Hartsi on paljon sopivampaa tähän, kuin tuo viimekertainen, joka oli muovisen tuntuista ja liian nopeaa kovettumaan. Tätä voi myös käyttää ilman väriaineita, koska tämä on valkoista, toisin kuin edellinen hartsi, joka oli läpinäkyvää. 

 Valuprosessi oli aika lailla samanlainen, kuin viime kerralla, vaikkakin rauhallisempi, kun ei tarvinnut kiirehtiä tuon hartsin kanssa. Myös huonossa tavalla samanlainen siinä mielessä, että hartsi oli taas kerennyt vanhentua, koska tuo silikoniongelma (piti valmistaa kokonaan uusi valumalli) yhdessä muun hektisyyden kanssa lykkäsi varsinaista valua ainakin kuukaudella => valuissa on taas kuplia enemmän, kuin laki sallii.
  
 Ensimmäinen valu tällä muotilla, korvaan jäi iso ilmakupla +paljon pienempiä muualle. Tässä on muutama tippa pigmenttiä.

 Kuplista huolimatta olen tyytyväinen, muotti toimii hyvin ja ehkä jossain välissä saan tilattua uuden satsin hartsia ja valettua siitä kuplattomamman version.

Valkoinen valu, hieman hiottuna ja haalealla face-upilla. Ilmakuplat naamioitu pisamiksi (puolivahingossa).

  Testasin valun jälkeen myös peruukin tekemistä ilmakovettuvasta massasta, koska suurimmalla osalla hahmoistani on lyhyet hiukset ja karvakankaan reuna jäisi inhottavasti näkymään tällaisella kampauksella. Hiukset vaativat vielä pientä hienosäätöä, mutta mielestäni tuli silti ihan siedettävän näköiset.

Uusi nuppi itsetehdyllä peruukilla.

Laitan vielä perään yhden luonnoksen hahmosta, jota tämä sitten esittää, aavistuksen liian "nätti" nuppi tuli tosiaan minusta, hivenen kirveellä veistetympi saisi olla (ehkä teen joskus 2.0 version)...


  Kirjoitus edellisestä valusta on sitten postattu Joulukuussa 2011, joten sieltä voi kurkkia tarkempaa selostusta valun tekemisestä käytännössä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti