keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Valu
  Pää tuli viimein valmiiksi maaliskuun puolessa välissä ja sain oikeasti testattua hartsivalua.  Oli loppujen lopuksi todella helppoa mielestäni, vaikka aluksi joutui vähän säätämään.

  Näissä kuvissa on siis se valmis mallinuppi, gessolla päällystettyä ilmakovettuvaa muovailumassaa, joista selitinkin aiemmassa blogitekstissä.


 

Hartsivaluun tarvitaan seuraavassa kuvassa näkyvät tarvikkeet eli:
Hartsia
Pigmenttiä
Silikonikumia
Irrotusainetta 
Valumalli
Muottilaatikko
Muovailuvahaa
Kuumaliimaa
Sekoitusvälineitä
Mittakuppeja
Kumihanskat
Hengityssuojain


  Minä käytin Smooth-Cast 325 hartsia, Mold Star 15 silikonikumia, Ease Release 200 irrotusainetta ja Play Doh -muovailuvahaa. Muovailuvahan kanssa on otettava huomioon, että jotkin niistä saattavat sisältävät sulfuuria/rikkiä joka estää silikonikumin kovettumisen. Siksi niitä kannattaa testata, ennenkuin alkaa mitään isompaa valamaan. Kokeilin myös Jovi merkkistä muovailuvahaa, joka ei toiminut silikonikumin kanssa. Kuvasta puuttuvat metalliset sekoitustikut, joita käytin hartsin kanssa (niiden täytyy olla lasia, metallia tai muovia). Puiset ovat ok silikonikumille.


Valulaatikko:
  Legot on kivoja valulaatikon tekoon, niistä saa ilman suurempia vaivoja oikean kokoisen. Tilkitsin pahimpia legojen koloja muovailuvahalla (joka oli tosi kökköä laatua), ettei kauheasti silikonia karkaisi niitten väliin. Kiinnitin legorakennelman alustaan kuumaliimalla. Valulaatikon tulee olla sen kokoinen että mallin ympärillä on joka suuntaan vähintään 1cm tilaa. Muotin toista puoliskoa valaessa kuumaliimasin varmuuden vuoksi pakkausmuovin kappaleita tuonne legojen ja muotin väliin, koska sille puolelle tuli paljon enemmän silikonia ja paljon enemmän legojen välisiä koloja.

Silikonimuotin valaminen:
  Ensin laitetaan tuonne valulaatikon pohjalle jonkin verran muovailuvahaa, sitten painetaan malli sinne niin, että sen ja laatikon pohjan välille jää n.sentin verran muovailuvahaa ja täytetään kaikki kolot niin että saadaan tasainen pinta siihen kohtaan mihin muotin puoliskojen välinen rajapinta tulee. Minä päätin laittaa sen head capin ja muun nupin rajalle, vaikka siinä onkin riski, että korvalehtiin jää ilmakuplat, halusin nimittäin pitää saumat minimissä. Myös silmiin ja kaula-aukkoon tuli saumat. Tämä toimi ihan hyvin kun vain käänteli muottia riittävän hyvin hartsin sinne kaadon jälkeen, että se pääsi korviinkin.
  Yhden osan muottia täytyy olla ylimpänä, siihen tulee nimittäin kaatoaukko. Minulla se kohta tulee tuonne takaraivon kohdalle. Sen olisi voinut muovailla vaikka muovailuvahasta jo nyt, mutta kaiversin sen muottiin jälkeenpäin. Muovailuvahaan kantsii painaa vaikka lyijykynällä tuollaisia painaumia, jotka auttavat kohdistamaan muotin puolikkaat.

  Vinkki: Kannattaa tämmöisissä vähän isommissa projekteissa valmistella pari pienempää mallia, jos vaan jotain keksii. Tuota silikoonia saattaa jäädä yli sen verran, että voi samalla tehdä pari pikkumuottia lisäksi. Eipähän mene hukkaan sekään matsku.

  Valumallin ja muovailuvahan pinnalle levitetään irrotusainetta. Sitten sekotellaan silikonin A ja B komponentit HUOLELLA ja kaadetaan hitaasti ohuena virtana muotin reunalle alimpaan kohtaan.
 
  Tässä on silikoni jo kaadettu muottiin. Sain käytettyä kaiken tarkkaan. Ylijäämät meni sopivasti pikkumuotteihin. Sitten vaan odotellaan, että matsku kovettuu ja avataan valulaatikko ja poistetaan muovailuvahat, mutta EI irroiteta malliesinettä silikonimuotin puolikkaasta.

  
  Tämän jälkeen käänetään muotti toisinpäin ja kiinnitetään valulaatikko uudestaan sen ympärille. Tässä vaiheessa on todella tärkeää käyttää riittävästi irroitusainetta, koska silikoni tykkää juuttua kiinni silikoniin. On nimittäin ihan kiva saada muotin puoliskot toisistaan irti. Itselläni meni tappelun puolelle, vaikka laitoinkin kaksi kerrosta irrotusainetta (ehkä turhan kevyesti suihkauttamalla). Tähän päälle siis toinen satsi silikonia ja kuivumaan. Kun muotti on saanut riittävän kauan kovettua se avataan ja otetaan valumalli pois.

  Huom! Tämän muotoinen valumuotti ei todennäköisesti toimi kovemmalla silikonikumilla.

  Sitten olisikin vuorossa hartsivalu, josta ei jostain käsittämättömästä syystä ole minkäänlaista dokumenttia... Vai olisikohan tuohon vaikuttanut hartsin uskomattoman lyhyt käsittelyaika. Kovettuminen nimittäin alkaa tällä hartsimerkillä Todella Pian! Ensimmäinen valu epäonnistui juurikin tämän takia. Kaatoaukko oli pieni, minkä takia hartsia piti kaataa turhan hitaasti = kerkesi alkaa kuumumaan jo kaatoastiassa. Ekan valun lopputulos näyttää tältä:


  Tuossa on sitten veitsenterävät reunat, mikä aiheutti pois otettaessa viiltoja silikonimuottiin. Ja omaan sormeeni. Laitoin tätä seuraviin valuihin enemmän pigmenttiä, on turhan läpikuultava. Pigmentti jota käytin on Smooth-On So Strong Fleshtone color tint, hieman liian punertava sävy minusta.
  Seuraavaa yritystä varten suurensin kaatoaukkoa huomattavasti, ja valu sujuikin sitten paremmin.

  Hartsivalu sujui siis näin:
1. Kaadetaan komponentit A ja B omiin astioihinsa.
2. Sekoitetaan väripigmentti B komponenttiin.
3. Sekoitetaan A ja B toisiinsa. Hämmennetään nopeasti, mutta huolella.
4. Kaadetaan hartsi valuaukosta muottiin.
5. Peitetään kaatoaukko jollain ja kallistellaan muottia vähän joka suunnalle n.15 sekunttia.
6. Annetaan kovettua.
7. Avataan muotti. (Tämä on älyttömän jännittävä vaihe ainakin ekoilla kerroilla. Voisi verrata ekaan kertaan kun avaa uuden nuken laatikon...)


 
 Tässä kaksi valun tulosta. Kauempana olevaa ei ole siistitty yhtään, lähemmältä on silmistä otettu ylimääräiset matskut pois. Ohimoilla näkyy silikonimuottiin ekassa valussa tulleiden vahinkojen jäljet. Olen valanut nyt tällä muotilla kuusi päätä jos tuota ensimmäistä epäonnistunutta ei lasketa. Olen aika tyytyväinen tuloksiin, mutta kokeilen seuraavalla kerralla jotain muuta hartsia koska tämä oli mielestäni jotenkin muovisen tuntuista ja valaisin mieluummin hartsilla joka ei rupea kovettumaan ihan noin nopeasti. Hartsi oli myös vanhentunutta (n.8kk sitten ostettua), mistä aiheutui ilmakuplia. Seuraavalla kerralla ostan hartsin vasta kun malli on 100% valmis...

  Kokeilin myös hartsin värjäämistä oksidimustalla maavärillä:


  Vasta face- uppeja kokeillessa saa käsityksen moldin todellisesta potentiaalista. Valkoiset pisteet ovat ilmakuplien aiheuttamia reikiä, joihin on mennyt hartsipölyä. Hioin hieman silmäkuoppia pienoishiomakoneella alla olevan kuvan jälkeen, että silmät sopisivat paremmin.  Nuppi toimii naiselle... Ja miehelle. Tämä on yksi hahmoistani, jonka kasvojen kylläkin on tarkoitus olla vielä miehekkäämmät ja hiusten tosi lyhyet. Olen tekemässä omaa moldia tälle :)

 

 

  Tässä muutamia sivutuotteita, joita tulee antiikkisen klaffilipastoni 1/3 kokoiseen pienoismalliin. Alimmaisena alkuperäinen malli.


  Pidin hartsivalusta paljon ja uusia nuppeja on useita tekeillä, toivottavasti pääsen valamaan lisää jo tänä keväänä. Saapa nähdä :)

3 kommenttia:

 1. Vaikuttavan näköinen tämä sinun oma nukkesi, seuraan kiinnostuneena miten projekti etenee. Kiitos hyödyllisestä kuvauksesta, en itse ole aiemmin ollut yhtään tietoinen miten valu tapahtuu ja tätä on kiinnostavaa seurata, vaikka en itse vastaavaa olekaan suunnitellut tekeväni.

  VastaaPoista
 2. Tämä projekti on kyllä käsittämättömän kiehtova tapaus : O

  Foorumilla olenkin projektiasi seurannut tiiviisti, mutta nyt tämä valukohta suorastaan herätti ihmetystä ja ihastusta ja etenkin kunnioitusta.

  Pakko myöntää, että kerrankin kun löytyy hyviä ohjeita tälläin sattumalta nenän edestä, tekisi mieli myös kokeilla, millaista näiden tekeminen olisi : )

  Mielenkiinnosta kyselen, kun tekemäsi ihonväri on melkoisen läpikuultavaa, millä aineilla siitä saisi sellaista "mattaa" mitä on normaalisti tottunut firmojen nukkeja katsellessa? sekoitetaanko jotain tiettyä muovia vai? : D (En tiedä tiedätkö, mutta ajattelin kuitenkin kysyä)

  Mutta hatun nosto minulta - I'm curious to see what there is to come! \o

  ~Ren

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hartseja on erityyppisiä. Se mitä tässä valussa käytin on läpinäkyvää, mitä enemmän pigmenttiä lisää sen vähemmän näkyy läpi. Seuraavalla kerralla ajattelin ostaa läpinäkymätöntä hartsia, joka on luunvalkea pohjaväriltään. Toivoisin myös luumaisen tuntuista pintaa, tämänkertainen oli hieman muovisen oloista.

   Poista